Bendeniz "Pir" ifadesini: Geleneksel sanatlarda Allah dostu tecrübeli kişiler için kullanıyorum.
Hat sanatında da ilk pirimiz Hz. Ali (r.a.) "ilmin kapısı" olarak kabul edilir.
*Kemal Batanay: Musikişinaslığı sebebi ile genelde Talik yazıyı (Çıplak Güzel) yazmayı tercih etmiş. Hasan Çelebi üstat talebelerindendir.
“Geçmişte Kocaeli Aydınlar Ocağında Geleneksel sanatlarımızı tanıtmak amaçlı yazılar kaleme almıştım. Bir makale konumda Kemal Batanay idi.
O zamanın başkanı Ruhittin Bey kendisine talebelik yapmış. Anlatmış idi: Hoca o kadar alçak gönüllü ki öğrencisi gelemedi yolda denk geldi yazısına bakardı”
“Talik Yazı: Genelde şiir ve sebil yazılarında kullanılmış. Benim görüşüm Kuşlar alemini ifade eder. Bir anlamı askıda kalan demek ise şu alemde askıda gibi duran kuşlardır. Kuş olarak isim belirtilse de bence hepsi. Beste ile dans eden kuşlar. betimleme iyidir.”
Müzehhibe “Tezhip yapan Hanım” demektir. Çiçek Derman hanımefendi kendisine talebelik yapmıştır. Sağlık sorunlarına rağmen Lizbon’da zarar görmüş minyatürlerin kısa sürede onarılmasını sağlamıştır.
Savaş Çevik talebelerindendir. Özellikle geometrik şekillerde yaptığı Latin ve Arap Harfleri ile oluşturulan tasarımlar muhteşemdir. Geçmişte yaptığım bu eserde kullandığım geometrik yazı O’na aittir. Böyle eserleri üretebilmek temel sanat ve tasarım bilgileri yanında büyük bir zeka ürünüdür.
Amaç Allah’ı anmak kendini bulmak
Zamanımızın gerçek dostları kendilerini örtüyor vakti vardır.
Bu sebeple onlar görüldüğünde bize Allah’ı hatırlatıyor ve takiplerimiz neticesinde sünnetlere uyuyorsa o kişiye kulak verir gerekirse rahlesine otururuz. O pirin elinden tutarız.
Mevlâna Hazretlerinin dediği gibi gül bulamazsan gül suyu ile idare et
Allah isimlerinin tecellileri kişiye yansır. Ve bizler o kişileri sever ve bağlanırız. Tüm insanların tecellilerinin toplamı bire varır yani O’na. Bağlılık kişiye değil. Asıl olanadır. Tuttuğun el de Allah’ın elidir.
Telif Hakkı © 2024 Şefika Çelik - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli